Eleganckie ucztowanie

Opis do wystawy „Szaleństwo rokoka! Fascynacja rokokiem na Śląsku (XVIII–XXI w.)” prezentowanej w Pawilonie Czterech Kopuł [14.07.2023–14.01.2024]

Wspólne jedzenie było istotnym i celebrowanym elementem życia na dworze w czasach rokoko. Przestrzenie, w których odbywały się uczty, były piękne i bogato udekorowana, ale co najważniejsze sam przebieg uczty miał wręcz powtarzalny odświętny charakter.

Wedle relacji Carla Heinricha Fabiana von Reichenbacha do obiadu siadano w uroczystych strojach – mężczyźni ze szpadą przy boku, w białych rękawiczkach. Na obiad zwoływał dźwięk trąbki. Nawet kiedy nie było gości, posiłek potrafił składać się z sześciu do ośmiu dań. Naczynia przynoszone były przez służących w kapeluszach na głowach. Wydarzeniu towarzyszyły występy muzyczne, taneczne i poetyckie…

■ Więcej opisów ➸

 


Program Kultura Dostępna 2023 dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Logo Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego
 

print