Tych pająków nie trzeba się bać!

Pająk to nie tylko stawonóg u wielu osób wywołujący palpitację serca, ale też niezwykle tania i atrakcyjna ozdoba domu, która pojawiała się najczęściej w okolicach świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Uważano, że taki pająk przynosi szczęście i urodzaj. Dziś „padżaki” są bardzo popularne w Anglii oraz Stanach Zjednoczonych, a ich wyrobem od lat zajmują się wytwórcy z Litwy, Białorusi, Łotwy,  Estonii, Rosji, krajów skandynawskich, a nawet Japonii.

Sami możecie je stworzyć! Wykorzystajcie długie jesienne oraz nadchodzące zimowe wieczory do tego, by przyozdobić domy w czasie, gdy nie ma ani świeżych róż, ani groszków, fasolek czy bobu.

Potrzebne będą:
biała, drobna fasola
kordonek
igła
bibuła gładka
metalowa obręcz o średnicy około 20 cm (dostępna w sklepach dla majsterkowiczów)

Jak zrobić takiego wiszącego pająka?

Na początku trzeba namoczyć fasolę, tak by nieco zmiękła – 12 godzin powinno wystarczyć, by dało się ją bez większego problemu przebić igłą. Wtedy można zabierać się do pracy!

Potrzebujemy pięciu kawałków kordonka o długości około 40 cm. Związujemy je ze sobą, tak by ich końcówki luźno zwisały (rysunek nr 1).

Na długości ok. 20 cm należy rozmieścić w równych odstępach fasolki i przywiązywać nici do obręczy.

Na zwisające końcówki oprócz fasolek należy też doczepić inne ozdoby, np. kokardki i pomponiki (rys. 2 i 3).

Przy pomocy kordonka z nanizanymi fasolkami zdobimy obręcz (rys. 4).

Wykonujemy różyczki z papieru (rys. 5) i maskujemy nimi łączenia fasolkowych girland z obręczą.

Wesołej zabawy!

Instrukcję oraz pająka przygotowała Olga Budzan, edukatorka w Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu

#zoom_na_muzeum – zapraszamy również do lektury innych tekstów ➸

 

print