Czy wiedzą Państwo, jakie było najpopularniejsze ciasto wypiekane w dawnym Wrocławiu? Drożdżowe z cynamonową kruszonką! Określane również jako Kołocz, Straselkucha czy Streuselküchen. A jak smakowało?
Warto przekonać się samemu – zapraszamy na cykl związany z regionalnymi potrawami, w którym prezentowane są przepisy!
Fot. Katarzyna Dyszy
Śląskie ciasto Straselkucha
To ci specjał, a nie klucha
Nawet Pan nasz hen tam w niebie,
Gdyby mógł, wziąłby je do siebie… (Herman Bauch)
Ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką – oto, co będzie potrzebne:
— składniki na ciasto
- 500 g mąki
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 150 g cukru
- 75 g masła
- 2 jaja
- szczypta soli
— składniki na kruszonkę
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- łyżeczka wanilii
- łyżeczka cynamonu
Rozpuść drożdże w 1/2 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka, dodaj 1/2 łyżeczki cukru. Odstaw na ok. 5 minut do wyrośnięcia.
Rozpuść masło. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, resztę mleka, cukier, jajka, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Zajmij się kruszonką. Masło utrzyj z cukrem, dodaj do niego mąkę, wanilię i cynamon. Wyrabiaj, najlepiej ręcznie.
Blachę wysmaruj tłuszczem, wlej do niej ciasto i posyp kruszonką! Piecz w temperaturze 180 st. przez ok. 40 minut.
Smacznego!
#zoom_na_muzeum – zapraszamy również do lektury innych tekstów ➸