#RegionalnySmak – Ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką

Czy wiedzą Państwo, jakie było najpopularniejsze ciasto wypiekane w dawnym Wrocławiu? Drożdżowe z cynamonową kruszonką! Określane również jako Kołocz, Straselkucha czy Streuselküchen. A jak smakowało?
Warto przekonać się samemu – zapraszamy na cykl związany z regionalnymi potrawami, w którym prezentowane są przepisy!

Fot. Katarzyna Dyszy

Śląskie ciasto Straselkucha
To ci specjał, a nie klucha
Nawet Pan nasz hen tam w niebie,
Gdyby mógł, wziąłby je do siebie… (Herman Bauch)

Ciasto drożdżowe z cynamonową kruszonką – oto, co będzie potrzebne:

— składniki na ciasto

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g cukru
  • 75 g masła
  • 2 jaja
  • szczypta soli

 — składniki na kruszonkę

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • łyżeczka wanilii
  • łyżeczka cynamonu

Rozpuść drożdże w 1/2 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka, dodaj 1/2 łyżeczki cukru. Odstaw na ok. 5 minut do wyrośnięcia.

Rozpuść masło. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, resztę mleka, cukier, jajka, szczyptę soli i wyrośnięte drożdże. Wymieszaj. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Zajmij się kruszonką. Masło utrzyj z cukrem, dodaj do niego mąkę, wanilię i cynamon. Wyrabiaj, najlepiej ręcznie.

Blachę wysmaruj tłuszczem, wlej do niej ciasto i posyp kruszonką! Piecz w temperaturze 180 st. przez ok. 40 minut.

Smacznego!

#zoom_na_muzeum – zapraszamy również do lektury innych tekstów ➸

 

print