Przedwojenny słodki Dolny Śląsk – ciasta, desery i inne łakocie

28.06, g. 15:00

Wykład Karoliny Rybickiej towarzyszący wystawie „Dolny Śląsk pnie się w górę”, w ramach Deserowych Kontrastów Wrocławia

Przedwojenni mieszkańcy Dolnego Śląska chętnie raczyli się słodkimi specjałami. Jednym z nich było piernikowe ciastko z nadzieniem w czekoladowej polewie – Bomba Legnicka – wymyślona przez cukiernika Hermanna Müllera w 1853 r. właśnie w Legnicy. Z kolei we Wrocławiu powstał torcik królowej Luizy, który wyglądem przypominał Śnieżkę w zimowym wydaniu. Przepis opracował szwajcarski cukiernik Conrad Perini. Nie sposób nie wspomnieć też o śląskiej drożdżówce z cynamonową kruszonką – przysmaku cesarza Wilhelma II, który podobno zjadał z ciasta tylko kruszonkę, wypowiadając przy tym słowa: „Tak się je śląską drożdżówkę!”.

Spotkanie w Muzeum Etnograficznym, wstęp wolny. Zapisy w tygodniu poprzedzającym zajęcia: edukacja@muzeumetnograficzne.pl lub 71 344 33 13. Prosimy o informację w przypadku rezygnacji z uczestnictwa w wydarzeniu.

■ Wydarzenia edukacyjne ➸
■ Fotorelacje edukacyjne ➸

 

print