Wystawa poświęcona jest historii piernikarskiego rzemiosła. Pierniki kojarzą się z czasem dzieciństwa, są wspomnieniem odpustów, jarmarków – w szczególności tych bożonarodzeniowych. Tradycja piernikarstwa sięga głęboko w przeszłość. Już starożytni Egipcjanie znali ciastka miodowe, tyle że jeszcze bez przypraw charakterystycznych dla pierników, zaś pierwsze pisemne wzmianki o zawodzie piernikarza pochodzą z XIII w.
Ciastka z przedstawieniami najróżniejszych postaci wykonywane były z użyciem drewnianych form, będących często małymi, misternymi dziełami sztuki. Muzeum Etnograficzne posiada w swych zbiorach ok. 250 takich form, z których część będzie można podziwiać na ekspozycji. Oprócz historii piernika i jego roli kulturotwórczej wystawa przybliży również składniki i proces produkcji tego aromatycznego ciasta.
Ekspozycja jest projektem Centrum Dokumentacji i Informacji Krajoznawstwa Śląskiego w Haus Schlesien z Königswinter
Kierownictwo projektu, koncepcja i teksty, opracowanie graficzne banerów: Haus Schlesien i dr Gerhard Schiller z Opola
Finansowanie: Staatsministerium Des Innern, Freistaat Sachsen
Współpraca: Schlesisches Museum zu Görlitz, Muzeum Narodowe we Wrocławiu, Muzeum Etnograficzne Oddział Muzeum Narodowego we Wrocławiu, Museum „Alte Pfefferküchlerei” Weißenberg, Stadt- und Pfefferkuchenmuseum Pulsnitz, Weinachtshaus Husum, Muzeum w Raciborzu, Muzeum Regionalne w Jaworze