Nasze kulinarne dziedzictwo

REGIONALNA EDYCJA KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO”
14 czerwiec 2008r. – sobota w godz.1100 – 1500 Muzeum Etnograficzne
WSTĘP BEZPŁATNY
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” służy identyfikacji produktów i potraw wytwarzanych metodami tradycyjnymi. Inicjatorem i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego i Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu. Uczestnicy konkursu to wytwórcy, którzy zgłosili swoje produkty na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, kilkanaście z nich zostało zgłoszonych do objęcia ochroną w systemie unijnym pod nazwą „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”.
W bieżącym roku formuła konkursu przewiduje ocenę w dwóch kategoriach: na najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy i najlepszą regionalną i tradycyjną potrawę kuchni dolnośląskiej.
W konkursie uczestniczyć będą Produkty pochodzenia zwierzęcego – mię¬so, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory, produkty pochodzenia roślinnego – owo¬ce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, mary¬naty, soki, zakwasy, mąki, kasze, chleby i inne wypieki, napoje regionalne – alkoholowe i bezalkoholowe oraz inne produkty łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).
W trakcie trwania konkursu odbędzie się degustacja produktów i potraw.

print