„Książ od kuchni” – smak życia na zamku…
[wydarzenie online dla dorosłych]

12.06, g. 12:00 ➸ streaming FB

…uchwycony na wykonanych przed stuleciem zdjęciach kucharza-fotografa Louisa Hardouina.
Wykład dr Beaty Lejman w ramach cyklu „Książ utracony, Książ ocalony”.

Louis Hardouin (1877–1954) – mistrz sztuki kulinarnej zatrudniany w restauracjach oraz rezydencjach w wielu państwach Europy. Od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku. Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych, w tym liczne stereoskopowe szklane pozytywy tworzące iluzję trójwymiarowości. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku – tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.

Bezpłatne spotkanie online transmitowane będzie na profilu FB ➸
W przypadku pytań prosimy o kontakt: edukacja@mnwr.pl lub 71 372 51 48.

 

print