„Europa na widelcu” w Muzeum Etnograficznym

2.06, g. 10:00–16:00

W pierwszą czerwcową niedzielę zapraszamy na wydarzenia towarzyszące kulinarnemu świętu Wrocławia – festiwalowi „Europa na widelcu”.

drewniane foremki rzeźbione do odciskania ozdobnych pierników, obok wałek, młynek, moździerz, talerz z cynamonem, goździkami i innymi przyprawami oraz miska z mąką
Piernikarnia Śląska

godz. 10:00–11:00 oraz 14:00–15:00
„Bartnicy i pszczelarze” – warsztaty dla dzieci w wieku 5–12 lat, prowadzenie: Marta Derejczyk i Olga Budzan.
Kto dawniej robił miód? Czym jest leśna pasieka? Czy rzeźba może być ulem? Na warsztatach poznamy tajemnice dawnych bartników i pszczelarzy, zobaczymy używane przez nich sprzęty, poznamy legendy, jakie opowiadano o pszczołach. Na koniec zajęć przy użyciu prawdziwego pszczelego wosku spróbujemy wykonać tradycyjny batik na kawałku materiału.
Wstęp wolny, obowiązują zapisy na tydzień przed wydarzeniem: edukacja@muzeumetnograficzne.pl.

godz. 11:00–12:00 oraz 13:00–14:00
Oprowadzanie po wystawie stałej „Dolnoślązacy. Pamięć, kultura, tożsamość” z uwzględnieniem sprzętów związanych z przygotowaniem, obróbką i przechowywaniem pożywienia.
Wstęp wolny.

godz. 11:00–16:00
„Warsztaty piernikarskie”
Piernikarnia Śląska zaprasza wszystkich bez względu na wiek na warsztaty wyrabiania historycznych pierników figuralnych. Podczas zajęć poznamy dzieje i znaczenie tradycji piernikarskich w dawnej kulturze, ale także własnoręcznie, za pomocą drewnianych foremek, wykonamy pierniki, które po wypieku będzie można zabrać do domu na pamiątkę.
Wstęp wolny.

godz. 10:00–16:00
Wystawa specjalna „Sprzęty i narzędzia związane z przygotowaniem, obróbką oraz przechowywaniem pożywienia”.
Wstęp wolny.

 

print