120 lat tradycji kiszenia w Dolinie Baryczy
[spotkanie w muzeum]

11.09, g. 13:30 ➸ wykład dla dorosłych

Wykład Emilii Sznajder-Chmury (Gospodarstwo rolne „Kiszone warzywa z Doliny Baryczy”), wydarzenie w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa

Opowieść o małym rodzinnym gospodarstwie z Dolnego Śląska, którego specjalnością są kiszone ogórki oraz kiszona kapusta. Tradycję kiszenia zapoczątkował dziadek Stefan Sznajder w latach 50. ubiegłego wieku, a stosowane warzywa pochodzą z pól znajdujących się w obszarze Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy, jednego z największych w Europie kompleksów stawów rybnych i największego w Polsce ornitologicznego rezerwatu.

Spotkanie w Muzeum Etnograficznym, wstęp wolny. W przypadku pytań prosimy o kontakt: edukacja@muzeumetnograficzne.pl lub 71 344 33 13. Z uwagi na zmienną sytuację związaną z pandemią wydarzenie może zostać odwołane.

■ Fotorelacje edukacyjne ➸

 

print